Novosti
 

Smještaj studenata

O SMJEŠTAJU STUDENATA

STUDENTSKI DOM NEDŽARIĆI

STUDENTSKO NASELJE BJELAVE

KAKO POSTATI KORISNIK SMJEŠTAJA

JU “STUDENTSKI CENTAR” SARAJEVO
VAŠ DOM JE KOD NAS!

SMJEŠTAJ STUDENATA

 

Smještaj studenata je osnovna djelatnost JU “Studentski centar” Sarajevo, i kao takvu pruža je u dva smještajna kapaciteta i to Studentsko naselje Bjelave i Studentski dom Nedžarići. Ukupan kapacitet smještajnih kapaciteta je cca 2000 mjesta, odnosno 50 jednokrevetnih soba, 335 dvokrevetnih soba i 391. trokrevetnu sobu.

Također, u sklopu smještajnih kapaciteta smještemni su i Ambulanta, primarne zdravstvene zaštite, stomatološka ordinacija, zajednički prostori, čitaonice, biblioteke, vešeraj, molitveni prostor, multimedijalne sale, restoran, caffe bar, fitnes centar, kopirnica, sportski terene i parkovi i dr.

pav 2 hodnik
Sarajevo-Studentski-dom-Bjelave-u-novembru-otvara-najmoderniji-paviljon-u-regiji
Sequence-01.Still002
wc pav 2
160916071.8_xl
160916071.3_mn
130531113.16_xl

KO MOŽE POSTATI KORISNIK SMJEŠTAJNIH KAPACITETA?

Korisnikom smještajnih kapaciteta mogu postati svi studenti koji nemaju mjesto prebivališta u Kantonu Sarajevo, koji zadovoljavaju uslove Konkursa, te koji ostvaruju ili ne ostvaruju pravo na subvenciju od strane entiteta, kantona ili distrikta.

 

Studenti koji ostvaruju pravo na subvenciju plaćaju samo dio cijene koja se odnosi na smještaj u skladu sa važećim cjenovnikom, dok dio cijene koji se odnosi na ishranu snosi entitet, kanton ili distrikt u kojem student ima prijavljeno mjesto prebivališta.

 

Pravo na subvenciju ostvaruju studenti koji dolaze iz svih Kantona ( izuzev Kantona Sarajevo), a koji zadovoljavaju postavljene uslove za subvencioniranje troškova smještaja od strane kantona u kojem imaju prijavljeno mjesto prebivališta, svi studenti koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i svi studenti koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta u Distriktu Brčko.

 

Studenti koji ne ostvaruju pravo na subvenciju (strani studenti) plaćaju punu cijenu u skladu sa važećim cjenovnikom ( cijena smještaja + cijena ishrane), s tim da postoji mogućnost korištenja samo usluge smještaja ili samo usluge ishrane u zavisnosti za šta je student zainteresovan.

Cijene smještaja se kreću u rasponu od 114,00 KM do 215,00 KM

CIJENE ŽIVOTA U DOMU

Cijene života u domu koje plaća student određeuju se u skladu sa kategorizacijom smještajnih kapaciteta (soba) te se kreću u rasponu od 114,00 KM do 215 KM za uslugu smještaja i ishrane na mjesečnom osnovu za studente koji ostvaruju pravo na subvenciju. U cijenu smještaja su uračunati svi režijski troškovi (el. energija, grijanje, voda, cijena interneta u sklopu paviljona 2,), tehničko održavanja, higijensko održavanje zajedničkih prostora, posteljina, jastuk i štep deka, sobni inventar, promjena posteljine dva puta u toku mjeseca, korištenje fitnes centra, konzumacija u studentskim caffeima u vrijednosti od 15 KM svakoga mjeseca, korištenje multimedijalnog centra, biblioteke,  korištenje čitaona i dr.

Izuzetak od ustaljene cijene su korisnici smještaja koji dolaze iz Srednjobosanskog kantona koji pored gore navedene cijene plaćaju dodatnih 30,00 KM kao razliku umanjene subvencije koju isplaćuje gore navedeni kanton.

U sklopu smještajnih kapaciteta nalaze se i studentski vešeraji koji egzistiraju na komercijalnoj osnove,  te se u zavisnosti od usluge koja se koristi cijene kreću u rasponu od 1,00 KM do 5,00 KM, dok je korištenje opreme za peglanje besplatno.

ISHRANA STUDENATA

Usluga ishrane studenata korisnika smještaja u sklopu JU “Studentski centar” Sarajevo pruža se u sklopu studentskih restorana Bjelave i Nedžarići.

Pravo na ishranu imaju svi korisnici smještaja koji su ostvarili pravo na subvenciju ili korisnici smještaja koji plaćaju punu cijenu usluga smještaja i ishrane.

 

Također, studenti koji nisu korisnici usluga smještaja imaju pravo na ishranu u sklopu studentskih restorana na komercijalnoj osnovi.

 

Studenti korisnici usluga smještaja sa uplatom svakoga mjeseca ostvaruju pravo na 50 obroka, i to 25 ručaka i 25 večera, sa mogućnošću dokupa dodatnih obroka. Uslugu ishrane mogu da koriste u oba restorana te se evidencija utroška obroka vodi putem studentske kartice – StudCarda.

 

Studenti koji usluge ishrane koriste na komercijalnoj osnovi prijavljuju se za izdavanje studentske kartice – StudCarda na koju student uplaćuje sredstva (najmanje 10 obroka)  i putem koje ostvaruje pravo na uslugu ishrane u sklopu studentskih restorana.

BeFunky-collage

ŽIVOT U DOMU

Pored osnovnih usluga studentskog standarda JU “Studentski centar” Sarajevo u saradnji sa Asocijacijom studenata studentskog centra u Sarajevu svakodnevno organizira kulturno društvena dešavanja, sa ciljem socijalizacije korisnika smještaja i podizanja kvaliteta društvenog života u sklopu smještajnih kapaciteta.

Pored organizacije raznovrsnih predavanja, studentskih proslava, kurseva, sportskih dešavanja i sl., JU “Studentski centar” Sarajevo svake godine organizuje i putovanja korisnika smještaja na određene događaje ( sportske igre studenata, sajmovi knjiga itd.), kao i izlete ( odlaske na more, skijanje,  rafting, nacionalne parkove i sl.).

Također, JU “Studentski centar” Sarajevo je domaćin regionalnih studentskih sportskih igara, gdje se svake godine okupi 600 studenata iz cijeloga regiona koji se takmiče u raznim disciplinama.

bs Bosnian
X